Hirtelen, nagymennyiségű csapadék miatti kútakna beázások…!!!

Többen megkerestek telefonon, hogy a napokban hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék miatt beázott a kútaknájuk, és ezzel együtt a kút-, és a gépészeti szerelvényeik is víz alá kerültek.Kútakna telepítésének az egyik fő szempontja, hogy az akna teteje mindig pár centivel feljebb legyen mint a (tervezett) talajszint, és az aknától a víz elfolyása biztosított legyen lehetőleg füves területre. Az akna környékét (ha lehet) füvesíteni kell, ami megakadályozza a talaj erózióját.

Magán megrendelők,  követnek el olyan hibát, hogy nagyon csapadékos időben készítik az öntözőrendszert, kiássák a locsolórendszer csöveinek az árkokat.  Kertépítő cégek erre próbálnak figyelni, de azért a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék őket is megvicceli néha! – igaz Ferikém!? A kiásott árkok egyetlen nagy baja, hogy mindegyik a kút aknájához vezet, és ha még az aknában ki is fúrták a csövek helyét, akkor …, kész a beázás! A kertből minden víz befolyik az aknába, és ott károkat tud okozni!  Mindig vannak olyan esetek amire nem lehet felkészülni…., lásd a példát is!

Amennyiben megtörtént a baj, abban az esetben a kutat áramtalanítani kell (esetlegesen ezt bízza szakemberre), és az aknából meg kell próbálni a vizet kiszivattyúzni.
Szivattyúzás után kb. ez a kép tárul elénk, de nem kell megijedni, ha a kút jól le volt zárva, a beépített anyagokat gondosan választottuk meg, és az áramlásérzékelő beszerelésénél figyeltünk egy picit!

Kútfúrás, beázott kútakna

Beázott kútakna, kútjavítás előtt.

Beázott kútakna, kútjavítás

Beázott kútakna kútjavítás előtt, Pedrollo Easypress áramláskapcsolóval.

 

Ezt követően jön a rövid nyelű lapát, mosókefe, és meg kell kezdeni a kár felszámolását.

Víz alá került kútakna tisztítása, Pedrollo Easypress áramlásérzékelővel szerelve. Víz/iszap alá kerülés után is működőképesen!

Víz alá került kútakna tisztítása, Pedrollo Easypress áramlásérzékelővel szerelve. Víz/iszap alá kerülés után is működőképesen az áramláskapcsoló

 

Meg kell nézni a kútfej, és a kút állapotát, fel kell mérni, hogy a kútba valamilyen szennyeződés, iszap, homok, esetlegesen szennyvíz bejuthatott -e!? Ha igen, akkor szakszerűen ki kell tisztítani a kutat. (kútfúró, kútjavító szakcég igénybevétele javasolt!) Ebben az esetben csak lapátolás, és tisztogatás volt, semmi más munkára nem volt szükség. A kútfej szakszerűen volt lezárva.

Amennyiben a kúton túljutottak, és nem történt semmi baj, vagy azt már elhárították, akkor jön a gépészet ellenőrzése.
Csőbúvár szivattyú: a szivattyúval nincs nagy gondunk, mert azt a víz alatti munkára tervezték, abból esetlegesen csak a bejutott sarat, homokot kell kipucolnunk, vagy szakszervizben kipucoltatni.
“Rendes” normál szivattyú: már, egy kicsit rosszabb a helyzet, mert ha az elázott akkor szakszervizben kell javíttatni ha lehet. Sok esetben a szivattyú cserére szorul.
Áramlásérzékelők, nyomáskapcsolók: Pedrollo Easypress áramlásérzékelők cseppállóak, de nem úszókapcsolók! Igaz az elektronikája műgyantába van öntve, de még ez sem bírja azt, ha folyamatosan víz alá kerül!
Más gyártók áramlásérzékelője esetlegesen ráfröccsenő víz ellen van csak védve, általában ezek tönkre is mennek egy beázás alkalmával. Cseréje általában szakembert igényel.

Kútgépészet, aknában iszap alatt lévő Pedrollo Easypress áramláskapcsoló teteje.

Kútgépészet, aknában iszap alatt lévő Pedrollo Easypress áramlásérzékelő teteje.

Pedrollo Easypress áramlásérzékelő a kútgépészet víz alá kerülése után hibátlanul üzemel!

Pedrollo Easypress áramlásérzékelő a kútgépészet víz alá kerülése után hibátlanul üzemel! Az elektronikai panel nem ázott be!

Amennyiben a kút, kútakna beázott feltétlenül nézesse át az aknában a kút elektromos rendszertét. Ezen munkához érdemes elektromos, és kútfúró szakember segítségét kérni!

Amennyiben szennyvíz került a fúrt-,vagy az ásott kútba: fúrt-, ásott kutat le kell zárni, és a szakszerű tisztításáról, fertőtlenítéséről gondoskodni kell! Ezt követően vízmintát kell venni a kútból, és be kell vizsgáltatni bakterológiai szempontból!

Kút fertőtlenítését, valamint a vízminta vételét célszerű szakcégre bízni! Olyan anyagokat használunk, melyek részben az ÁNTSZ-hez bejelentéskötelesek, valamint maró, és nagy töménységben egészségre káros anyagok!

Kút fertőtlenítése, kútfúrás, kútjavítás, Tomikút

Kút fertőtlenítése, kútfúrás, kútjavítás.

Használatukhoz speciális tudás, sok esetben speciális szűrővel ellátott gázálarc, vegyszerálló overál-, szemüveg, kesztyű,és lábbeli kell! Egy személyre a védőfelszerelés elérheti a 60.000.- Ft-ot is, és ezen felül van még a fertőtlenítéshez használt vegyszer költsége.
Háztartási Hypóval lehet próbálkozni házilag, de az un. klór rezisztens (klórnak ellenálló) bacilusokra hatástalan lesz a kezelés!

Remélem kevés családnak került víz alá a  kútja,  a kútaknája, és ezzel együtt a kútgépészete.
Pár dolgot azért érdemes megfontolni az írásból főleg a kútakna szintezésére vonatkozóan! Kútakna magassági szintjét a tulajdonos dönti el, esetlegesen kertépítész segítségével, iránymutatásával.
Inkább egy pár centis kis púp a fűben, valami kertépítészeti csodával megbolondítva, mint egy mindig beázó kútakna, ill. kútgépészet! Utóbbi sokba kerül!