Kicsit elmerültünk az ásott kutakban..!

Egyre nagyobb az igény az ásott kút tisztítására, és ismételt használatba vételére, valamint a régi ásott (gyűrűs-, téglával kirakott) kút fennmaradási engedélyezésére.

Az év vége felé többen megkerestek, hogy az ásott / gyűrűs kútra szeretnének fennmaradási engedélyt kérni, valamint szeretnék ismét használatba venni az ásott kútjukat.

A fennmaradási engedély feltétele, a kút szerkezetének épsége, valamint az, hogy a kútnak tisztának kell lennie, abban semmi szennyeződés nem lehet!
Tisztítás után a kutat le kell fedni úgy, hogy abba semmi idegen anyag (falevél, állat, egyéb szennyeződés) ne kerülhessen, mivel ezen beesett dolgok a felszín alatti vízkészlet szennyeződését okozzák.

1913-ban épült gyűrűs kút amibe a háború idején a családi vagyon volt elrejtve. Az unoka most szembesült a kút állapotával..!

1913-ban épült gyűrűs kút oldalába vájt üreg amibe a háború idején a családi vagyon volt elrejtve. Az unoka most szembesült a kút állapotával..!

Kút fennmaradási engedélyeztetéséről itt olvashat!

A tapasztalat az, hogy az ásott kutakba az évtizedek alatt sok dolog bele kerül általában véletlenül, de van olyan is, hogy nem véletlenül!
A vezetékes ivóvíz megjelenésekor sokan elhanyagolták a kútjaikat, a “kútház-, és részei”, a fedlap sok esetben elkorhadt, majd a rajta tárol muskátlival, és a rajta napozó macskával együtt a  kút alján végezte.
Most a cica a kút alján békésen “alszik” , de láttam már békésen “alvó” patkányt is! 🙁

Alvó (döglött) patkány az ásott kút alján. – fertőzésveszélyes!

Ezen belehulló anyagok szerves anyagok, ami a kút alján az idő folyamán rothadásnak indultak, és fertőzésveszélyesek – nem gusztusos!

Több kutat  kamerával már vizsgáltam, de eddig talán három kútban nem találtam idegen anyagot, oda nem való szennyeződést! -ez elég kevés!

Használatbevétel előtt érdemes megnézni a kút szerkezetét, a kút alját kútkamerával, majd ezt követően a kútba nem való dolgokat el kell távolítani a kútból, majd a kút fertőtlenítéséről gondoskodni kell! Ezt meg lehet tenni megfelelő mennyiségű klórmésszel, vagy egyéb kútfertőtlenítésre használható anyaggal. – javasolt szakemberre bízni a dolgot!

Ásott kút alja, kútkamerás felvétel. Tomikút Kft.

Ásott kút alja, kútkamerás felvétel. Tomikút Kft.

Ásott kút alján a vasmacskára kötött petpalack amivel próbáltak talpmélységet mérni, és vízmintát venni. Kútkemerás felvétel. Tomikút Kft.

Ásott kút alján a vasmacskára kötött pet palack amivel próbáltak talpmélységet mérni, és vízmintát venni. – természetesen beszakadt a vasmacska..! 🙂 Kútkamerás felvétel. Tomikút Kft.

Ásott kútban a virágcserép alja a muskátli alól. Kútkamerás felvétel. Tomikút Kft.

Ásott kútban a virágcserép alja a muskátli alól. Kútkamerás felvétel. Tomikút Kft.

Ásott kút, kútkamerás felvétel.

Ásott kút, kútkamerás felvétel. Valami nem oda illő dolog a kútban. Kútkamerás felvétel. Tomikút Kft.

Ásott kút alja. Kútkamerás felvételen látszik a beesett elkorhadt fa fedél darabja.

Ásott kút alja. Kútkamerás felvételen látszik a beesett elkorhadt fa fedlap darabja. Tomikút Kft.

Kút aljáról kitermelt szemét.

Ásott kút aljáról kitermelt szemét. Tomikút Kft.

A kút tisztításakor nagy teljesítményű majd 40 méter emelőmagasságú(!) speciális szivattyúval a vizet eltávolítjuk.

Nagy teljesítményű szivattyú beeresztése a kútba tisztítűshoz.

Ásott kút tisztítása. Speciális, nagy emelőmagasságú  szivattyú leengedése az ásott kútba. Tomikút Kft.

Ezt követően egy erre képzett kolléga “Specialista” lemegy a kút aljára, és összeszedi a kút alján lévő szennyeződéseket.

Ásott kút tisztítása

Kút tisztítása, a “Specialista” ereszkedik le a kútba. Tomikút Kft.

Amennyiben lehetőség van rá akkor a kút alján az alsó kútgyűrűig kiszedi a homokot/iszapot.
Ezután megfelelő vastagságú szűrőkavicsot terítünk a kút aljára, és ha kell akkor fenékkövet teszünk a kavicsra.  – ez általában homokos talajnál kell csak!  Agyagba ültetett kútgyűrű esetén a kút alulról nem kap vizet, így oda nem szükséges még a szűrőkavics sem!

A speciális nagy teljesítményű szivattyút saját áramfejlesztőről üzemeltetjük, mivel a 380 Volt, 3×16 Amper nem elég a szivattyú indítására.

Ásott kút tisztítása. Áramfejlesztő szolgáltatja a szivattyú működéséhez a megfelelő áramerősséget. Tomikút Kft.

Ásott kút tisztítását stabilan 20-25 méter mélységig vállaljuk a kút állapotának függvényében!

Ásott kút tisztításához rendelkezünk képzett alpinista szakemberekkel-, szaktudással- és szükséges felszerelésekkel! 

A kút tisztításának az ára függ a kút mélységétől-, állapotától, és szennyezettség mértékétől.
Amennyiben döglött állat van a kútban abban az esetben az eszközök -, ruházat fertőtlenítése is felszámolásra kerül!

Esetlegesen ha a kútgyűrűk elmozdultak egymástól abban az esetben vállaljuk a kútgyűrűk vasalattal való összefogatását, illetve kútgyűrűkből hiányzó darabok helyreállítását, a kútgyűrűk oldalán lévő lyukak zsaluzását-, és betonnal való kitöltését.

Ásott -, gyűrűs-, téglával kirakott kút tisztítására csak a kamerás kútvizsgálat után tudjuk a vállalási árat megmondani. – “számháborúba” nem kívánunk belemenni, ha a legolcsóbbat keresi, akkor nem mi vagyunk az a cég akit keres!

Ásott kút tisztításán kívül vállalunk még nagy esőzés-, árvíz utáni beázásoknál vízszivattyúzást-, munkagödrök víztelenítését-, esetleges föld alatti üregek barlangok vízszint csökkentését 25-26 méter mélységig/nyomómagasságig! Land Rover Defender terepjáróval-, és 380 Volt 3×20 Amper “teljesítményű” áramfejlesztővel rendelkezünk a szivattyú áramellátásához.

Lehetőség van esetlegesen nagyobb emelőmagasság elérésére is! 

Új csörlőnk 1 fázisú (230 Volt) 1,8 kW teljesítményű. A villanyóra alatti-, és az elektromos dugalj kismegszakítójának “C 16 Amper” jelűnek kell lennie, különben leold. – jártunk már így! Szolgáltatóval meg kell beszélni a csere feltételeit!

PPT előadásom az ásott kutakról ITT érhető el