Fúrt kutak, és kerti csapok téliesítése.

Lassan véget érnek az őszi  kerti munkák, és beköszönt ismét a téli időjárás.

A kerti munkák során ne feledkezzenek meg a hálózati vízről, valamint a fúrt kútról üzemeltetett kerti csapok téliesítéséről sem! A téliesítés alkalmával első lépésként a “téli csapot” el kell zárni (általában a  föld alatt),

Kútfúrás, Tomikút, télicsap elzárása

Kerti csap téli elzáró (fagytalanító) csap, és altalajcsap. Kútfúrás, Tomikút Kft.

 

majd a kerti csapot ki kell nyitni, és egész télre így kell hagyni nyitott állapotban!

Téliesített nyitott vízcsap, télicsap elzárása, kútfúrás, Tomikút

Kerti csap téliesítése, kútfúrás, Tomikút.

Amennyiben a föld alatti elzáró “téli csap” megfelelően működik abban az esetben a kerti csapon a víz nem csöpög! Amennyiben a csapon folyamatos csöpögést észlelünk abban az esetben ajánlott szakemberhez fordulni a téli elzáró csap cseréje miatt.

A fúrt vízkutak esetében a kerti csapokat szintén téliesíteni kell! Amennyiben egész télen nem használják a fúrt vízkutat, abban az esetben javasolt a kútgépészeti szerelvények (szivattyú, áramlásérzékelő, nyomáskapcsoló, stb…) áramtalanítása ezen időszakban.

Áramtalanítás, téliesítés után fúrt kutak esetében se felejtsék el a kerti csapot nyitott állapotban hagyni! Ezzel megóvható a csap az esetlegesen benne maradó víz által okozott szétfagyástól.

Felszíni szivattyúk esetében a szivattyúból a vizet le kell ereszteni, valamint a szívócsőből a vizet ajánlott kiönteni az esetleges fagykárok elkerülése érdekében.A szivattyút ajánlott fagymentes helyen tárolni.