Német – Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara meghívására részt vettünk a geotermikus energia hasznosítása – konferencia és egyéni tárgyalásokon.

 

A Német – Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara meghívására részt vettünk a “Geotermikus energia hasznosítása – konferencia és egyéni tárgyalások” rendezvényén.

Először is szeretnénk megköszönni a Kamara meghívását. Rendezvényen bemutatkoztak Németország geotermikus energiaipának vezető cégei. Előadás hallottunk a Német energiaipar múltjáról, jelenéről, és jövőjéről. Szó esett a geotermikus-, nap-, szél-, vízenergia hasznosításáról. Németország az 1990 -es évhez képest 2020 -ig 40 %-al, 2050 -ig 80 %-al csökkenti a CO2 kibocsájtását.

Fukusimai atombaleset óta több atomreaktort már leállítottak, 2022 évben az utolsó atomreaktort is lekapcsolják, és  előtérbe helyezik az intenzív megújuló energia hasznosítást.

Németországban jelenleg a felhasznált össz. (100 %) energiából 12,6 % már megújuló energiából származik, a maradék 77,4 % még fosszilis energiahordozóból nyerik.

Megtermelt felesleges megújuló energiát a szolgáltatók átveszik, és 20 évre (!) fix tarifával kötnek átvételi szerződést.

geotermikus energia

Geotermikus energia a Föld hőenergiája. Ezen energia mindenhol rendelkezésre áll, földrajzi elhelyezkedéstől függően hol jobb, hol pedig rosszabb a hozzájutás/hozzáférés feltétele. Németországban megtanulták azt, hogy a saját talajviszonyukkal együtt kell élniük, és a meglévő adottságaikat maximálisan ki kell használni. Törekednek az Ország energia függetlenségére, ezzel együtt a politikai függetlenségre, mint Európa  egyik vezető állama. Felismerték azt, hogy a CO2 csökkentése, és a környezetvédelem nagyon fontos az ott élőknek. Más a gondolkodási mód a megújuló energiáról, mint hazánkban.

Hazánkban általában a beruházás ára a legfontosabb, a minőség  sok esetben nem számít, majd csak akkor ha a hiba/üzemzavar idő előtt bekövetkezik  a silány minőségű anyag megválasztása és/vagy a  kivitelezés miatt. Üzemzavar esetén általában a megrendelő a maximumot kéri számon a kivitelezőn. Kivitelezéskor nem a maximális műszaki tartalom volt a cél a megrendelő részéről, hanem az alacsony ár. Ez a két dolog nem fér össze! Sok esetben a megrendelő a megújuló energia beruházásnál a megtérülést számolja, és az olcsóságot keresi ezen területen.  Ugyanakkor a saját szórakoztatását szolgáló készülékek idő előtti cseréjéről (pl. okostelefon, laptop, óriáskijelzős Tv készülék, elektromos kütyük…stb.) nem hajlandó lemondani, és teljesen elfogadott, hogy a még jól működő termékeket 1-2 évente, vagy korábban is cserélni kell, mert már ” nem menő a cucc”! -ablakon feleslegesen kidobott  pénz!!! Ha már az ablaknál tartunk, akkor ezen összeget inkább ablakcserére, szigetelésre, megújuló energia hasznosítására kellene fordítani! A szórakoztatást szolgáló “szuper” elektromos kütyüknek nincs megtérülési idejük, SOHA nem térülnek meg… !!!

geotermikus fúrás

A geotermikus energia beruházása, a kútfúrás költsége, megtérülése számolható. Ezen a területen a megrendelők nem szándékoznak a magasabb árat megfizetni a hosszútávú biztonságos üzem miatt (jó minőségű anyag, kivitelezés), inkább az olcsó, műszakilag kifogásolható megoldásokat keresik. A kivitelezés előtt inkább nem hallják meg azokat a dolgokat amiket nem akarnak hallani, bíznak a szerencsében, hogy talán ilyen pont velük nem történik meg! Elhiszik, hogy a bekerülési ár alatt egy beruházás megfelelő műszaki tartalommal elvégezhető, a termék, a szolgáltatás az nagyon jó minőségű, csak az ára alacsony! Csodák nincsenek!!! Az ár általában tükrözi a minőséget! A szórakoztatást szolgáló elektromos kütyükre elköltött pénzek SOHA nem térülnek meg, de ezen költekezés sajnos “természetes”! Ezen kütyükre hajlandóak kifizetni az emberek százezres, akár milliós nagyságrendű összegeket is.  Megállapítható, hogy ameddig a gondolkodási módunk nem változik meg addig nem lesz jobb a helyzet hazánkban a megújuló energia, és kútfúrás területén.

Németországban jelenleg 207.000 földhő szivattyú működik. Használják hidak-, vasúti váltók jégmentesítésére is. Rendszereket építenek ki, akár napenergiával egyesített rendszerből a nyári meleget pufferolják/tárolják a földbe, a földszonda hatásfokát növelve.

Újabb irányvonalként a közműcsatornák hőjét, mint hulladékhőt hasznosítják.

Felismerték azt, hogy amit nem költenek el külföldi olajra, gázra mint fosszilis energiahordozóra az a pénz a hazájukban marad, melyből munkahelyeket hoznak létre és ezzel, az energia-, és politikai függetlenségüket teremtik meg!

Több geotermikus erőművet üzemeltetnek. Jelenleg több fúrás is van mélyebb 3-5.000 méter mélységben, melyek az új geotermikus erőművek kezdő beruházásai. Geotermikus fúrások magas rizikófaktort jelentenek kevésbé megkutatott területen. Finanszírozásába bankok megfontoltan szállnak csak be a nagy kockázat miatt.

Hazánkban pár éve még évente kb. 1.000 hőszivattyús rendszert üzemeltek be, mely sajnálatos módon az elmúlt években 6-700 db./év beüzemelésre csökkent. Ezen számból elég nagy hányad a levegő – levegő hőszivattyú. Ezen hőszivattyú hatásfoka kicsi, bekerülési költsége alacsonyabb. Sajnos megjelentek ezen területen is a silány kivitelezésű, nem gazdaságos rendszerek.

Elmúlt években néhány nagyobb geotermikus beruházás azért hazánkban is megvalósult. Ilyen pl.  Mórahalom városában a középületek fűtése, HMV ellátása, valamint a strand, és gyógyfürdő ellátása. Jelenleg Szeged belvárosában folyik geotermikus beruházás.

Kicsit változtassunk a gondolkodási módunkon, próbáljunk átvenni pár gondolatot nálunk fejlettebb gazdaságú országoktól, és talán együtt mi is elérünk valamit…! 🙂

Tomikút Kft. megpróbál Önnek segíteni megújuló energia felhasználása területén, keressen minket!