Budapest területén (Csepelen) ismét átadásra került egy vízjogi engedéllyel rendelkező fúrt kút.

Budapesten (Csepel) megkeresés érkezett cégünkhöz, hogy egy intenzíven termőre fogott kert vízellátását szeretné megoldani a tulajdonosa fúrt kútból.

Tulajdonos elmondása szerint valamikor régebben állítólag volt egy kút az udvarban, de nincs róla adat. Ami biztos, hogy több (5-6) szomszédnál is a régebben használt kutakban a vízszint jóval alacsonyabban van, nem tudják locsolásra használni.

Kutakban a vízszint süllyedése Csepelen több dologgal is magyarázható. Egyik ok a Duna alacsony vízállása, valamint a téli csapadék hiánya, a másik ok pedig az, hogy a kutak talpmélysége, és/vagy szerkezete nem megfelelő. A kutak nem az MSZ 22116 :2006 szabvány (vagy elődje) szerint készültek el.
Ezen elromlott (vízhiányos) kutak mindegyike szürke, illetve sárga, illetve ismeretlen eredetű változó színű PVC csőből készült, és a szűrőzésük nem megfelelő, a kutak talpa nincs lezárva. “Kútfúró” általában a szűrőt a helyszínen vágja 1,0 mm-es koronggal sarokcsiszolóval (flex), kézi vasfűrésszel, 8 – 10 – 16 -22 mm. átmérőjű fúróval furkálják, szúnyoghálót húznak rá, és még ki tudja mit csinál.
Környéken egy esetben láttam egy kb. 17 méter mély gyűrűs kutat amibe egy “jó nagy és jó drága” csőbúvár szivattyút beépített egy “szakember”! Ameddig a gépészetet átadták, és a pénzt átvették addig működött is, majd…! -ugye kitalálják, hogy az átadás után pár nappal már nem működik, és ezen nem is csodálkoznak!?
A tulajdonos csak annyit lát, hogy nem tud locsolni, pedig most rakták be a kútba az új “jó nagy” szivattyút jó sok pénzért! A “szakember” már természetesen nem elérhető, és/vagy  “..különben is a kút tisztítása, javítása nem az ő feladata..!”  Természetesen a szivattyú beépítése előtt a kút nem lett kitisztítva, illetve a próbaszivattyúzás (vízhozam mérése)  sem történt meg. Beleraktak egy “jó nagy” szivattyút, a tulajdonos örüljön, elmondták neki, hogy jó sok vize lesz, majd angolosan teli zsebbel távoztak! Természetesen a szivattyú is rosszul lett beépítve…!
Szakszerűen javítható (lenne) a kút, csak egy kicsit magasabb összegért, és az sem biztos, hogy az a beépített “jó nagy” és “jó drága” szivattyú megfelelő lesz a kút vízhozamához. Lehet kisebbre kell cserélni, tehát ismét új/megfelelő méretű/teljesítményű szivattyút kell vásárolni. Ezen felül a beépítéshez szükséges anyagok (pl. rögzítéshez használt kötélzet, annak rögzítése, stb..) sem voltak megfelelőek. 

Aki kétszer vesz az drágán vesz!

És ilyenkor jön a kérdés: egyszer jól megcsináltatni a fúrt vízkutat / kútgépészetet egy kicsit magasabb áron, vagy kidobni az ablakon egy kicsit kevesebb pénzt, és lesz egy használhatatlan fúrt vízkutunk, kútgépészetünk, stb..?!
Ezt követően pénz hiányában marad az otthoni/ismerősi  “bőrözés”, vagy ismét anyagi ráfordítás után egy kútfúró szakcég megbízása. Utóbbiban benne van az, hogy az előzően “drágán” megvásárolt, és  beépített anyagok (részben) cserére szorulnak!

Cégünk a Tomikút Kft. csak ivóvízre minősített szabványos kútbéléscsövet, szűrőt használ a fúrt vízkutak kialakításához.
Felhasznált kútbéléscsöveinkből biztosan nem oldódik ki egészségre káros pl. rákkeltő anyag!
Beszállítóink által gyártott kútbéléscsövek ivóvízre minősítettek, és minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek!

Megbízónkkal első lépésben szerződést kötöttünk, valamint elkészítettük a fúrt kút létesítési engedélyéhez szükséges tervdokumentációt. A fúrt kút létesítési engedélye kb. két hét alatt elkészült köszönhetően a KET jogszabályi változásának, az ügyintézési határidő 21 nap lett.
Ezt követően a tulajdonossal egyeztetett időpontban felvonultunk a helyszínen, és elkésztettük a fúrt vízkutat. A fúrt kút talpmélysége 20 méter lett. A vízadó réteghez, a kért vízhozamhoz, valamint az elérni kívánt (kút)hidraulikai paraméterekhez igazítottuk a kút szűrőzését.

Az elkészült fúrt vízkút a tisztás után a próbaszivattyúzás során 100 liter/perc vízhozammal lett termeltetve.
A tulajdonos felé számlával, garanciajeggyel adtuk át a kutat!
Megjegyzem öröm volt fúrni, -a kezdeti pl. meszesgödrös nehézségek  ellenére is- a család nagyon örült a kútból kitermelt víznek! A munkaterületről való elvonulásunk közben már locsoltak..! 🙂

Az elkészült kút használatba vételi engedélyéhez szükséges dokumentumokat beadtuk az engedélyező hatósághoz.
És mint már több éve megszoktuk ezen kutat is a hatóság előre egyeztetett időpontban helyszíni szemle során (fénykép, jegyzőkönyv) átvette. A helyszíni szemle kiterjed a kút előírás szerinti, és a tervdokumentációban megjelölt méreteire, és a helyére is! Ezen esetben a kutat nem a létesítési engedélyben szereplő helyen fúrtuk meg, mert ott építési törmelék volt elásva, máshol régi ház alapját találtuk meg több helyen, és még egy régi meszesgödör nehezítette az életünket. Az ingatlanon a hatodik helyen tudtuk a fúrást megindítani.  A fúrt kút “új helyét” a jogszabályokhoz, és helyi előírásokhoz alkalmazkodva határoztuk/találtuk meg. A használatbavételi engedély mellékletében a kút új helyét feltüntettük, melyet a hatóság tudomásul vett, ellene kifogást nem emelt!

Őszintén kívánjuk, hogy sok örömük, és szép zöld, bőtermő növényeik legyenek, melyben a kútvíz biztosan segítség lesz! 🙂

És nem szabad elfelejteni, hogy a kútból kitermelt víz köbmétere 10-15 Ft, szemben a hálózati vezetékes víz 270 – 600 Forintos köbméterenkéni árával!

A többi számláján szereplő díjat sajnos nem tudjuk csökkenteni, de a vízdíjat IGEN!

Vízddíj csökkentése, megoldás a fúrt kút! Tomikút

Vízdíj csökkentése, az IGAZI rezsicsökkentés!

Vízdíjak összehasonlító táblázatáért katt ide: www.csepelkutfuras.hu