Jön a nyár, fúrt kútból olcsóbban locsolhat, és szép zöld lesz a kertje.

Ismét itt a nyár, és egyre többet kell majd locsolni a kertben, hogy növényeink szép zöldek maradjanak, valamint a gyep (fű), ne egy kiégett gazos területhez hasonlítson.

Fúrt kút néküli kert

Locsolás nélküli kert ahol a port, és a kikelt dudvát lehet csak rugdosni. Ilyen környezetben nem érzi magát jól az ember.

Kert ahol fúrt kútból kitermelt vízzel locsolnak. Fúrt kút, vízkút, Tomikút

Kert ahol fúrt kútból kitermelt vízzel locsolnak. Tomikút.

Kettő között ugye van különbség!?

Hatályos jogi szabályzók alapján minden kút létesítési-, és használatbavételi engedélyköteles. Ezen engedélyeket két nagy csoportba sorolhatjuk.

Jegyző saját hatáskörében (Önkormányzat) engedélyezi a 30 méternél nem mélyebb, évi 500 m³ alatti vízkivétel etén a  házi vízellátásra szolgáló, talajvízre (első vízadó rétegre)  telepített kutak, melyek nem érintenek karszt vizet, és nem minősülnek  parti szűrésű kútnak.
Ügyintézési határidő a (KET szerint) 21 nap, és az engedélyezésre kb. 80-120.000.- Ft költséggel kell számolni. Ezen összegben benne van a tervdokumentáció elkészítése, valamint a szükséges illetékek befizetése, és egyéb hivatalos okmányok kiváltása, majd a használatbavételi engedélyhez szükséges adatszolgáltatás is.

Vízügyi Hatóság által engedélyezett kutak, melyek 30 méternél mélyebbek, mélységtől függetlenül a második vízadó rétegre, karszt rétegre vannak telepítve, vagy parti szűrésű a kút, illetve a nem magán megrendelői kör kútjai tartoznak ide.
(Parti szűrésű kút: egyszerűsítve, amikor a kút vizének több mint 50 %-a a folyóból származik, de ez csak vízmintavétellel állapítható meg. Elég kusza dolog ez, akit érint annak majd telefonon elmondom.)
Ügyintézési határidő: minimum 2 hónap, de ez (kicsit)  tolódhat, anyagilag pedig az összes papírmunkára, geofizikai mérésekre, befizetendőkre 1,2 -1,6 millió Ft-ot rá kell szánni! 🙁

Határidőkből látszik, ha még ezen a nyáron fúrt kútból szeretne locsolni, akkor mint magán megrendelő van esélye, de ha nagyobb kutat szeretne akkor már elkésett, kútja csak nyár végére lehet.

Kert ahol fúrt kútból kitermelt vízzel locsolnak. fúrt kút, Tomikút, vízkút,

Kert ahol fúrt kútból kitermelt vízzel locsolnak. Tomikút.

 

Kert ahol fúrt kútból kitermelt vízzel locsolnak. fúrt kút, vízkút, tomikút

Bő termés titka részben egy fúrt vízkút. Tomikút.

Bő termés titka egy fúrt vízkút. Tomikút.

Bő termés titka egy fúrt vízkút. Tomikút.

 

Azon magánszemélyek akik kerti locsolásra szeretnének kutat fúratni mielőbb érdemes egy kútfúrásra jogosított szakemberrel felvenni a kapcsolatot, és elindítani az engedélyeztetési eljárást, hogy még a nagy nyári forróság beköszönte előtt saját fúrt kútjukból tudjon locsolni.

Vízdíj csökkentése, megoldás a fúrt kút! Tomikút

Vízdíj csökkentése, megoldás a fúrt kút! Tomikút