Kutatófúrás / keresőfúrás, valamint a geofizikai mérések szükségessége a kútfúrásoknál.

Kutatófúrás / keresőfúrás, valamint a geofizikai mérések szükségessége a kútfúrásoknál

Kutatófúrás / Keresőfúrás:

Szabvány szerint (rövidített verzió):
A földtani rétegsor meghatározására mélyített – a beépítésre tervezett béléscsőrakat(ok)nál kisebb átmérőjű – előfúrás. Átmérője 115-152 mm. Ez a mérettartomány a fúrási sebesség, a furatból történő mintavétel és a fúrólyuk geofizikai szelvényezésének biztonságos végrehajtása szempontjából optimális.

Kutatófúrás / Keresőfúrás Ügyfélbarát, (megrendelői) verzió: A kútfúrás során először egy  kb. 120 mm átmérőjű fúrás mélyül, a földtani rétegsor, a vízadó réteg megállapítása céljából. Ezen fúrás alapján felfúrt furadékból, a fúrási előrehaladási sebességből, és egyéb jelekből  ha biztosan megállapítható a vízadó réteg mélysége, akkor „be lehet vállalni” a kút kialakítását geofizikai mérés nélkül is. (pl. kavicsterasz, vizes homok, főleg ha a területen vannak referencia kutak.)
Amennyiben a vízadó réteg fúrás során nem jól „látható” észlelhető, vagy több vékony réteget kell bekötni a kút elkészítéséhez, az elérni kívánt vízhozamhoz, akkor szükség van egy un. geofizikai mérésre a furatban.

Geofizikai mérés: Ezen mérések elvégzésekor a keresőfúrás során mélyített furatba egy szondát engednek le. A szonda az átfúrt kőzetek vízadó, és egyéb tulajdonságait méri. A mérések kiértékelésre kerülnek, meghatározásra kerül a szűrők beépítési mélysége, valamint előre valami támpontot ad a mérés  a kút vízadó képességére. 

Amennyiben a keresőfúrás alapján az előre meghatározott mélységig nem találtunk  (megfelelő) vízadó réteget, vagy a tulajdonos által elfogadhatatlanul alacsony  lenne a vízhozam, abban az esetben a keresőfúrást tovább kell mélyíteni. Ez esetben újabb geofizikai mérésre kerül(het) sor, melynek további fúrási, és mérési költségei vannak.

Geofizikai mérés, szonda leeresztése a kutatófúrásba.

Geofizikai mérés, szonda leeresztése a kutatófúrásba.

 

Geofizikai mérőkocsi műszerei, és kezelője.

Geofizikai mérőkocsi műszerei, és kezelője.

Geofizikai mérőkocsi berendezése.

Geofizikai mérőkocsi berendezése.

Geofizikai mérőszonda.

Geofizikai mérőszonda.

 

Amennyiben a kút kialakításra kerül, abban az esetben a kutatófúrás költségét a kútfúrás ára tartalmazza, a gofizikai mérés árát nem!

Bővítőfúrás (ügyfélbarát verzió: kútfúrás, a kút tényleges kialakításának megkezdése):  A kersőfúrással lemélyített fúrólyukat az előírt béléscsőrakatok biztonságos beépítésének figyelembevételével meghatározott szelvénnyel (átmérővel)  a beépítendő béléscsőnél legalább 38 mm -rel nagyobb átmérővel fel kell bővíteni a tervbe vett saruzás helyéig, illetve a kút végleges talpmélységéig.

Amennyiben a kút nem kerül kialakításra (vízadó réteg hiánya, vagy a megrendelő részéről esetlegesen vállalhatatlanul magas továbbfúrási költségek miatt) akkor: Kutatófúrás, és a geofizikai mérés költségekkel jár a fúrós cég részéről, mely költségeket a sikertelen vízadó réteg keresése esetén továbbszámláz a megrendelő felé kiszállási, tervezési-, és engedélyeztetési költséggel együtt. A fúrós cég a munka befejezéseként a keresőfúrást eltömedékeli, és az engedélyező hatóságnak megküldi a dokumentációt.

Kútfúrás során a geofizikai mérés minden 30 méternél mélyebb talpmélységű kútban jogszabály szerint kötelező. (101/2007. KvVM. rendelet)

Egy hozzászólás a(z) “Kutatófúrás / keresőfúrás, valamint a geofizikai mérések szükségessége a kútfúrásoknál.” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kútfúrási kisokos | Tomikút

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.