Itt a tavasz, lassan közeleg a locsolási szezon. Érdemes elgondolkodni a fúrt kutunk beüzemelésén.

Itt a tavasz, lassan közeleg a locsolási szezon. Érdemes elgondolkodni a fúrt kutunk beüzemelésén az előző évek tapasztalatai alapján.Lassan már ténylegesen elmúlik a tél, a busók február végén elkergették a telet, a kertek tulajdonosainak pedig ideje lassan a kert ápolásába belekezdeni. Ekkor kerül elő ismét a fúrt kút. Amennyiben szabályosan kivitelezett kútja van, abban az esetben sok dolga nincs, a téli leeresztő csapot át kell állítani üzemi állásba, az elektromos rendszer ellenőrzése után be kell üzemelni a szivattyút és lehet locsolni.

A gondok akkor kezdődnek, ha a kút-, kútakna-, és a kútgépészet kivitelezése valahol nem megfelelően történt. Ennek egyik oka a szakember hiánya-, trehány munkája, ill. a megrendelői oldalon is lehetnek hiányosságok.

Kezdjük kívülről befelé:

Kútakna:

  • értelmezésemben, és a hatályos MSZ 22116:2002 szabvány szerint is gépészeti aknában van befejezve egy kút. Ezen akna hivatott megvédeni az időjárási körülményektől a kutat, és az aknába telepített kútgépészeti szerelvényeket. Természetesen az akna mélysége (alja) minden esetben a fagyhatár alatt van, és belső mérete legalább 1,0 méter x 0,8 méter. Mondjuk ekkora méretű aknában nem lehet kényelmesen elférni, tűzoltásnak jó, de inkább az 1,0 x 1,0 méter belméretű, és 1,2 méter mély aknákat részesítjük előnyben. Természetesen a gépészeti akna teteje zárt, az alja pedig NINCS lebetonozva!!!!
  • Fontos az, hogy az akna teteje egy kicsit fentebb legyen szintezve mint a környező terület, hogy a felszínen összegyűlt csurgalékvíz ne a kútgépészeti aknába gyüjlön össze..! Nem tesz jót a csurgalékvíz az elektromos szerelvényeknek. Felülről, oldalról vízzárt akna a megfelelő.

felülről valahogyan így néz ki egy kútgépészeti akna:

Kútgépészeti akna, kútfúrás, kút fennmaradási engedély

Kútgépészeti akna

Nem jól (szabálytalanul) kivitelezett kútgépészeti akna:

Fagyhatár fölé szakszerűtlenül telepített kútgépészet! Kút fennmaradási engedély. Tomikút Kft.

Fagyhatár fölé szakszerűtlenül telepített kútgépészet! Kút fennmaradási engedély. Tomikút Kft.

 

  • A kútgépészeti akna belseje rendezett, és tiszta! Igen, nem élnek-, és mászkálnak benne csigák, és mindenféle undorító csúszómászók-, bogarak, nem áll az alján a falevél, és egyéb mindenféle maradvány. Az elektromos kötések vízzártak, rögzítettek. A vízgépészeti szerelvények ivóvízre minősített anyagokból készülnek, toldások csöpögés mentesek,  a csövek, és egyéb szerelvények rögzítettek.
Kútgépészeti akna belseje a zárt kútfejjel, még az elektromos bekötés előtti állapotban. Kútfúrás, kút fennmaradási engedély, kút legalizálás,Tomikút Kft.

Kútgépészeti akna belseje a zárt kútfejjel, még az elektromos bekötés előtti állapotban. Tomikút Kft.

kút fennmaradási engedély, kút legalizálás, Szabálytalanul üzemeltetett kút, nyitott kútszáj, szabálytalan elektromos kötések.

Szabálytalanul üzemeltetett kút, nyitott kútszáj, szabálytalan elektromos kötések.

A kút:

  • teteje mindenképpen zárt!!! Igen, zárt a teteje, felülről nem mehet bele szennyeződés, nem élhet benne sok meztelencsiga-, és nem meztelen sem, mert ez nem nekik készült nudista társasház-, fürdő, hanem kút! A meztelencsigáktól a kertben nem győznek megszabadulni, undorral dobálják ki őket, a kútjukban pedig szívesen látott vendégek..!? Nyáron sok esetben az kezüket, arcukat mossák kútvízzel, öntözik a veteményest, a gyümölcsöst.  Mivel a víz a kútból jön és ott nem látják a meztelencsigákat nap mint nap akkor már nem számít, hogy  “csigalét” és ezzel együtt parazitákat kennek az arcunkra, hogy “csigalével, és parazitákkal öntözött” termést tesznek az étkezőasztalra..!? Amennyiben ragaszkodnak a csigaléhez, és a csigák által terjesztett cuki kis parazitákhoz, akkor ahhoz nem kell drága pénzért kutat fúratni, kapkodják össze a csiguszokat kesztyű nélkül, tegyék egy edénybe, áztassák őket egy darabig, de figyeljenek arra, hogy pár döglött legyen azért köztük, majd felhasználásra készen kenhetik magunkra a csigalevet,  moshatják csigalével a zöldséget, gyümölcsöt  fogyasztás előtt, így biztos a parazitás fertőzés. Ugye ez egy kicsit undi, és elgondolkodtató..!!!???  Ezek a dögök nem a kútba való élőlények, próbáljanak meg tenni valamit a saját egészségünkért, valamint a felszín alatti vizek minőségének megóvásáért. Amennyiben a csigákat összeszedik akkor lehetőleg gumikesztyűben tegyék…!
  • Csigák által terjesztett az embert is érintő megbetegedésekről  itt olvashat.
  • Zállatorvos által készített  film, amit érdemes megnézni.
  • És akkor a csigák által terjesztett parazitológiai megbetegedésekről mint például a tüdőférgesség, szívférgesség (állatoknál)  itt olvashat.
  • Csiga csapdázásáról itt, és itt olvashat. Youtube videot itt, és itt nézhet meg

Szivattyú beüzemelése:

  • Amennyiben csőbúvár szivattyú van szabályosan beépítve a kútba, abban az esetben ellenőrizzék a elektromos vezeték sérülésmentességét, az elektromos kötések épségét, a dugvillák állapotát, és a páramentességét. Amennyiben párakicsapódást látnak, és azt nem tudják saját magunk elhárítani abban az esetben kérjék szakember segítségét. Csak szabályosan szerelt elektromos rendszert szabad a hálózatra csatlakoztatni. Természetesen ellenőrizni kell az áramlás/nyomáskapcsoló elektromos kötéseit, és a működését is. Érdemes ellenőrizni, a szivattyút biztosító kötél épségét. Javasolt a rozsdamentes drótkötél beépítése. A szivattyút minden esetben a megfelelő mélységre kell beépíteni, mely az üzemeltetési engedélyben szerepel. A szivattyút soha nem szabad leengedni a szivattyút a kút aljára, ill. még annak közelébe sem!!!
  • Hidroforos rendszer esetén ellenőrizni kell a tartály-, és a csövek állapotát, a tartályban lévő levegő nyomását. Amennyiben a rendszer nagyon hamar kapcsol, nem áll le a szivattyú akkor érdemes a vízvezetéket(fagykár)-, illetve a tartály belsejében lévő membrán épségét ellenőrizni.
  • Felszíni felszívó szivattyú esetén az elektromos rendszer ellenőrzése, és az esetleges karbantartások után a téli elzárót át kell állítani üzemi állásba, a szivattyút fel kell tölteni vízzel, és kezdődhet a locsolás.

Amennyiben valami üzemzavart észlelnek abban az esetben próbálják behatárolni az okát, és a hibát megszüntetni.  Esetlegesen kérjék szakember segítségét.

Amennyiben a kút engedély nélkül készült el, abban az esetben 2018 december 31-ig van lehetőségük hatósági bírság nélkül fennmaradási engedélyt kérni a kútra. Bővebben itt olvashat a fennmaradási engedélyről,és a fennmaradási engedély kiadásának feltételeiről.

Jó locsolást!

Tomikút Kft. csapata!

 

3 hozzászólás a(z) “Itt a tavasz, lassan közeleg a locsolási szezon. Érdemes elgondolkodni a fúrt kutunk beüzemelésén.” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Meglévő, engedély nélküli kút fennmaradási engedélyének ügyintézése. | Tomikút

  2. Visszajelzés: Kút fennmaradási engedély 2020, kamerás kútvizsgálat, és egy férgekkel teli fúrt kút esete…! | Tomikút

  3. Visszajelzés: Fúrt kutakban a szivattyút tartó kötél fontosságáról, és a sajnálatosan elkövetett bakikról…! | Tomikút

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.