Fúrt kutakban a szivattyút tartó kötél fontosságáról, és a sajnálatosan elkövetett bakikról…!

Cégünket egyre többen keresik meg, hogy a fúrt kútjukból nem tudják, nem lehet kivenni a szivattyút, illetve a szivattyút tartó műanyag kötelet, gatyamadzagot, és/vagy az elektromos betáp kábelt is eltépték már…! Nem kell(ene) idáig eljutni, de ebben a helyzetben a megrendelői-, és a kivitelezői oldal is felelős sok esetben! 

Alap igazságok amivel lehet vitatkozni, csak az Élet azt mutatja, hogy nem érdemes:

  • 125 mm. átmérőjű fúrt kútba 3″ (kb. 75 mm.), és  4″ (kb. 100 mm.) átmérőjű csőbúvár szivattyúk telepíthetőek
  • 110 mm. , vagy 90 mm. (belső) átmérőjű fúrt kútba CSAK 3″ (kb. 75 mm.) átmérőjű csőbúvár szivattyú telepíthető. Ettől nagyobb átmérőjű szivattyú nem telepíthető ezen kutakba! MSZ 22116:2002, valamint a hatályos jogszabály 101/2007. KvVM: rendelet szerint 90 mm. belső átmérőnél kisebb szűrővel/béléscsővel kút nem készülhet!
  • Csőkútba csigaszivattyút (malacfarok szivattyú), valamint (orosz) rezgőmembrános szivattyút nem telepítünk!

Sok helyen a szivattyú eladásakor műanyag kötelet adnak/ajánlanak a vevőnek, hogy ezen kötelek a szivattyú függesztésére alkalmasak. – ki vastagabb (10-14 mm.), ki pedig vékonyabb (3-8 mm.) átmérőjű műanyag kötelet vesz (utóbbi az általános), és ezzel oldja meg a szivattyú rögzítését, majd amikor ki kell(ene) venni a szivattyút akkor jönnek a gondok!

Tudomásul kell venni, hogy a műanyag kötél idővel a húzási erő hatására nyúlik mint a takony, kutas felhasználásra csak nagyon korlátozottan alkalmas, de leginkább el kell felejteni!
Amikor szükség lesz majd rá akkor fog elszakadni, ha még nem porlott el a kúton kívül a műanyag kötél egy része az UV sugárzás hatására. – hallottunk már olyanról aki látott már ilyet..! De lehet már mi is láttunk ilyet..!

UV sugárzás hatására elporlott műanyag kötél a szivattyún. Tomikút Kft.

UV sugárzás hatására elporlott műanyag kötél a szivattyún. Tomikút Kft.

A műanyag kötél idővel úgy megnyúlik, hogy a szivattyú tartását a KPE termelőcső veszi át ami nem szerencsés a Hold mai állása szerint..!

Több típusú szivattyúnál a vastagabb (10-14 mm. átmérőjű) kötél nem megy át a szivattyún kialakított fülön, így marad a vékonyka műanyag kötél..! Legalább ide raknának max. 2 méter rozsdamentes sodronykötelet szerelvényekkel, majd innen felfelé raknának vastag kötelet ami egy kicsit többet bír, mint a gatyamadzag..!!!  Ez sem a “tuti jó megoldás”,  de egy fokkal többet ér, mint a végig 3-4 mm. átmérőjű nyúlékony műanyag kötél..!!!

Cégünk nem ajánlja-, és nem is épít be  műanyag kötelet átmérőtől függetlenül a szivattyúk rögzítésére !

Amit tudni kell a szivattyúk rögzítéséről:

A szivattyú rögzítésére szolgáló rozsdamentes kötelet szerelvényeivel együtt vagy a kútfejen / kútfejben, vagy az akna oldalánál (bomba)biztosan  kell rögzíteni úgy, hogy a felhasználó ne tudja véletlenül leakasztani, és beejteni az egészet a kútjába! – mert ez egy kicsit kínos szitu!

A szivattyút tartó rozsdamentes sodronykötél, ha a zárt  kútfejen kívül  van a betonakna oldalához rögzítve akkor a sodronynak úgy kell belépnie a kútba, hogy mellette szennyeződés ne juthasson le a felszín alatti vízkészletbe- , és ezzel együtt a kútba sem!

Ezen “szabály” vonatkozik a szivattyú elektromos betáp kábel belépésére-, valamint a KPE termelőcső (vízcső) kútból való kilépési pontjára is!

Minimalista "zárt" kútfej kisebb kutakhoz. Állatok ellen véd, de az árvíz ellen nem. Tomikút Kft.

Minimalista “zárt” kútfej kisebb kutakhoz. Állatok beesése, és a csigák ellen véd, de az árvíz ellen nem. Tomikút Kft.

Ezen zárt kútfejet kisebb kutaknál meg lehet csinálni otthon egyszerűen is, de nagy(obb) kutaknál-, pozitív kutaknál-, illetve árvizes területen lévő kutaknál  a “gyári” zárt kútfejet kell felszerelni, ezt tudomásul kell venni mint a megrendelői, mind pedig a kivitelezői oldalnak pont.

Lehet ezzel nem egyet érteni, lehet ezzel vitatkozni, lehet ezen gondolatok ellen lázadni is, csak nem érdemes, mert az Élet majd bizonyítja a dolgokat …!!! Sziloplaszt sok dologra jó, de erre pont nem…!

Zárt kútfej gyártására / koppintására próbálkozások vannak, de a sziloplaszt sem segít sok esetben...! Tomikút Kft.

Zárt kútfej gyártására / koppintására próbálkozások vannak, de a sziloplaszt sem segít sok esetben…! Tomikút Kft.

"Zárt" kútfej alól folyik évek óta a víz..! Tomikút Kft.

“Zárt” kútfej alól folyik évek óta a víz..! Tomikút Kft.

Tudom, hogy nem olcsó a GWE gyári zárt kútfej, de tudomásul kell venni, hogy csak ez nyújt megfelelő védelmet a felszín alatti vízkészletnek, és a kútnak is! Ezt el kell fogadni!

GWE zárt kútfej ai megvédi a felszín alatti vízkészletet, és a kutat is. Tomikút Kft.

GWE zárt kútfej ai megvédi a felszín alatti vízkészletet, és a kutat is. Tomikút Kft.

Zárt kútfej alkalmazásával elkerülhető az, hogy a kútba csigák, és egyéb állatok lakjanak, majd döglött állapotban ússzanak a vízfelszínen, ami az ön, és családja egészségét veszélyezteti, ezzel együtt a felszín alatti vízkészletet szennyezi!
Amennyiben döglött állatok pl. csigák, patkányok, macskák, stb. levébe szeretne fürdeni ön, vagy a családja azért nem kell kutat fúratni, és elszennyezni a felszín alatti vízkészletet, ki kell betonozni egy gödröt, bele kell dobálni mindenfélét, és onnan kell megoldani ezen igényt! – így legalább a felszín alatti vízkészlet nem sérül!

Alábbi kútkamerás felvétel Csepelen készült!
Élő-, és döglött csigák garmada-, a vízfelszínen a döglött csigán mászó bogár-, és ki tudja mik sokasága a kútban! Ez nem kút, hanem egy FERTŐ…! No komment!

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Csigák által terjesztett betegségekről itt olvashat.

És akkor a kis kitérő után térjünk vissza a szivattyúk rögzítésére használt kötelek anyagához, és átmérőjéhez.

A szivattyú rögzítésére használt sodronykötél -, és szerelvényei (kötélszorító, kötélszív, stb..) anyaga rozsdamentes sodronykötél, átmérője kisebb kutaknál 3-6 mm., nagyobb kutaknál pedig méretezés szerint!

Nem műanyag kötél, nem ónozott sodronykötél, nem műanyaggal bevont ónozott sodronykötél, nem nem tudom én mi, nem csomózgatott toldott gatyamadzag mint az alábbi videón hanem rozsdamentes sodronykötél a szabvány kiegészítőkkel!

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Ezen rozsdamentes sodronykötelek nyúlása nagyon minimális, de de a beépítésnél számolni kell vele.
Megjegyzem, ha rendesen méreteztük a rozsdamentes sodronykötelet, akkor 20 év múlva is azon a szinten lesz a szivattyú ahova beépítettük, és a szivattyút nem a KPE cső fogja tartani, mint a műanyag kötél esetében!

Amire figyelni kell:

  • amennyiben a rendszerbe bekerül nem rozsdamentes anyag (pl. kötélszorító, kötélszív, stb..), úgy a rozsda a rozsdamentes anyagra is átmegy, és vége mindennek…,
  • méretezésénél figyelni kell a statikus-, és a dinamikus nyúlásra, valamint a szakítási határra,
  • kötélszorítókat kötési pontonként minimum 3 db.-ot (!) kell feltenni egymással ellentétes irányba, egymástól meghatározott távolságára,
  • a rozsdamenetes sodronykötél a szivattyúnál-, és a kútfejnél a rögzítési pontnál csak kötélszíven keresztül fordulhat vissza, különben a kötél anyaga megtörik, és veszít a szakítási szilárdságából,
  • amennyiben mélyebbre engedünk le szivattyút, úgy két kötélágat kell felerősíteni a szivattyúra, mivel mindkettőnek más lesz a feladata,
  • érdemes a szivattyú fölé egy karikát tenni a rozsdamentes sodronykötélből, mert ha valamiért sérülne az évek folyamán a szivattyút függesztő kötél abban az esetben egy kampó segítségével még kiépíthető a szivattyú, nem jár nagy mentési munkálatokkal,
  • a sodronyköteleket SOHA nem toldjuk, inkább hosszabb legyen a kötél mint a kút mélysége (kisebb kutaknál ez nem nagy plusz kiadás), mint beleessen a kútba az egész mindenség, és ne maradjon kint semmi a függesztésből. – nem érdemes spórolni pár forinton,
  • a szivattyú beépítése pedig a tervben meghatározott mélységbe történik, de soha nem a kút talpára, vagy annak (nagyon) a közelébe, és lehetőleg a szűrő fölé! – persze vannak kivételek, de ezek erősítik a szabályt! 🙂
  • vannak olyan szivattyúk amiket szigorúan csak a szűrő fölé lehet beépíteni, vagy szűrő alá, de csak diffúzorba, mert különben a motor hűtése nem lesz megfelelő!

Persze tudom, hogy egy kicsit magasabb a rozsdamentes sodronykötél ára a műanyag kötél áránál, de a rozsdamentes kötelet csak egyszer kell megvenni az életben…!  Egyszer egy kicsit nagyobb kiadás a rozsdamentes sodronykötél miatt, vagy később esetleg egy kivehetetlen szivattyú, és egy új kút..! – melyik éri meg jobban, matekoljunk?!

Gyorsan hozzáteszem, hogy a kút szerkezetének jónak kell lennie, mert hiába teszünk rozsdamentes sodronykötelet attól még a szivattyú későbbi kivételével kapcsolatos minden probléma nem oldódik meg egy varázsütésre!
Amennyiben a homok “úgy rendesen” megfogja a szivattyút akkor a szivattyú teteje is leszakadhat a húzáskor..!

Dunakeszi kútkamera

Szivattyú a homok fogságában…! Tomikút Kft.

A szegény ember tudja, hogy a nagyon olcsót nem engedheti meg magának, mert az drága lesz a végén…! Próbálják ki megéri..!

Amennyiben ezen leírtakat betartják a szivattyút függesztő kötelekről abban az esetben nem nagyon érheti Önöket meglepetés az üzemeltetés során. – amennyiben kút szerkezete is megfelelő! Persze homokolós kút ellen csak kötélcserével nincs orvosság..!
Ezen szivattyú három hónapot üzemelt, és ennyi látszik belőle:

Ez az egész szivattyú beépítése  a kútba speciális dolog, inkább bízzák szakemberre, mert a szivattyúcsere ára sokkal magasabb mint a szivattyú szakszerű beépítésének  költsége.

Hamar elmúlik ám a hirtelen öröm amikor valami nem sikerül, és a gatyájukat is ráköltötték a kútra, és még mindig nem jó.
Ha már a gatyamadzagon lóg a szivattyú , akkor már a gatya is minek..!? – mert néha azért még szükség lehet rá..!

Van olyan érdeklődő akinek van két jó szivattyúja, és egy rossz kútja – mert nagy fellángolásból vett egy szivattyút mert biztos volt, hogy az nem jó kb. 120.000.- Ft. Ezt követően kiderült, hogy a először kutat kellett volna venni, és a szivattyú pedig már meg lett volna hozzá, mert a kút nem működik rendesen..!
Utcánkban van olyan emberke aki nekiállt a kútját megjavítani amivel három éve szenved, és mert majd Ő megmutatja, majd sok nap után kért segítséget  amikor a gyep már majdnem kiégett.
Vett egy Pedrollo Easypress áramláskapcsolót, mert szerinte az volt a hibás alkatrész, szerintem pedig szivattyút kellett cserélni.
Kicseréltük a szivattyút, és láss csodát működik a kút, de legalább van otthon egy tartalék áramláskapcsolója, és egy félig kiégett füves területe..! Melyik az olcsóbb -, és gyorsabb megoldás..!?

Inkább kérdezzenek, kérjenek segítséget mint bosszankodjanak, és esetlegesen nagy anyagi kárt csináljanak a kútjukban…!

Jó locsolást kíván a :

Tomikút Kft. csapata.

2 hozzászólás a(z) “Fúrt kutakban a szivattyút tartó kötél fontosságáról, és a sajnálatosan elkövetett bakikról…!” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Kút fennmaradási engedély 2020, kamerás kútvizsgálat, és egy férgekkel teli fúrt kút esete…! | Tomikút

  2. Visszajelzés: Kertépítő-, öntözőrendszeres “kolléga” szivattyú beépítése szösszenet…! No komment! | Tomikút

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.