Kútszerkezet sérülése, összeroppant kútbéléscső..!

Megkeresték cégünket, hogy van egy engedély nélkül fúrt kút aminek a kútszerkezete valószínűleg sérült, de utólag fennmaradási engedélyt szeretnének kérni a kútra.Természetesen a kútfúró nem tudja ügyintézni a fennmaradási engedélyt, mivel semmilyen engedéllyel nem rendelkezik, valamint a feltételezett sérülés miatt gondok lehetnek.

A tulajdonos a kútvizsgálat előtt jelezte, hogy a szivattyút nem tudták kivenni, minden amin lógott az elszakadt, és valószínűleg a szivattyú mindenestől kút aljára esett.
Ezt követően kb. 24 méterig beépítettek egy új szivattyút, azzal sokkal kisebb vízhozammal, és homokolósabban de valamennyire tudtak locsolni.

Első lépésben kútdiagnosztika történt meg, kútkamerával megnéztük a kút szerkezetét.
Első amit láttunk az, hogy a kút felülről nem volt rendesen lezárva, és így csiga, valamint egyéb állat is bejuthat a kútba.
Csigák a vízfelszín közelében meg is jelentek. Ezzel “csak” az a baj, hogy az emberre veszélyes betegségeket terjesztenek, valamint nagy részük a kútba belefullad. Itt egy egér “aludt” a kútban, és úszott lefelé..!
Kicsit gyanús volt, hogy 53 méter talpmélységű kúthoz miért használtak ragasztótokos béléscsövet szegecselve. Ezen mélységhez ez már nem való! -szerintem!
A felső 20 méterben nem nagyon volt látnivaló, majd egyszer csak ovális lett a cső, és onnantól kezdve nagyságrendileg 24 méterig a cső szinte teljesen összeroppant, majd ismét átjárható volt a kútbéléscső.

Az látszott, hogy a kútfúró már próbált lenyúlni a kútba sikertelenül.

Kiértékeltük a kútkamerás felvételt, és javasoltuk a kút eltömedékelését.

Beszélgetés során kiderült, hogy 20-24 méter környékén volt egy “fosóhomokos” rész amit alig tudtak átfúrni, dőlt be a homok.
Amikor valahogyan megfogták a homokot, akkor lefúrtak a vízadó réteg aljáig, majd lecsöveztek.
A fosóhomokos réteget nem zárták ki vascsővel, és nem is cementálták ki (nem tudták!).

Elkezdődött a kút üzemetetése, nagyon sok homokot hozott fel a szivattyú 1-2 napig, majd letisztult a víz, a harmadik napon pedig ismét bezavarosodott, és lecsökkent a vízhozam. Ekkor már a szivattyút nem lehetett kivenni a kútból.
Volt egy próbálkozás a mentésre, de nem járt sikerrel.

Kútbélsécső sérülés

Kútbéléscső sérülése, összeroppanása.

Kamerás kútvizsgálat itt nézhető meg:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode