Kutak fennmaradási engedélye 2018 GY.I.K.

Kutak fennmaradási engedélye 2018 GY.I.K. egy kicsit talán másképpen, egy kicsit talán érthetőbben megfogalmazva!

Mielőtt telefonálna kérem olvasson, lehet megtalálja a kérdésére a választ!

 • 2018, vagy 2020 december 31 !? Jelenleg 2018 december 31!
  Friss infó (2018.12.01.) :
  Változott a decemberi ülésszak programja, új időpont a szavazásra dec. 10-13 között! Katt  IDE (PDF 2. oldal 8. sor)T/2930 tv. módosító előélete ITT érhető el.Majd ha a T. Ház megszavazza 2/3-os többséggel a Vgtv. módosító javaslatát, majd Áder Úr aláírja, és megjelenik a Magyar Közlönyben, majd akkor változik…, addig a jelenlegi hatályos jogszabály szerint 2018 december 31. (aktualizálva: 2018.12.01..)
  Addig papolhat bárki bármit a médiában, a firkászok írhatnak bárhol bármit smafu az egész! 
 • Amennyiben Ön a Tomikút Kft.-t bízza meg az kúttal kapcsolatos teljes  ügyintézéssel akkor meddig “gondozzák” az anyagot a hatósági ügyintézés során!?: 
  Amennyiben tőlünk rendeli meg az ügyintézést, akkor a kútvizsgálatot követően Önnek nem kell semmit tennie, cégünk intézi E-papíron a kút engedélyezési eljárását.
  Mi adjuk be az anyagot a hatóság felé, melyről Önnek elektronikus levélben tájékoztatást küldünk!
  A beadott anyagot a kútvizsgálattól a végső határozatig “gondozzuk”! Amennyiben valami gond lenne, akkor cégünk felvállalja a hatósággal szemben az Ön képviseletét. Ilyen  pl. határidő lejár és nem jött meg a határozat, akkor megyünk az anyag után, nem Önnek kell kilincselni a hatóságnál! – most is van ilyen ügyünk, megcsúszott a határidő,  intézzük egy szó nélkül, mert erre szerződtünk, és megrendelőt nem hagyunk az út szélén!
  Többen kerestek meg azzal, hogy cégek a kútvizsgálat után a kezükbe nyomták a papírt, majd a megrendelő kilincselt a hivatalban, nem vették be tőle az anyagot, illetve a hiánypótlással ott áll most a kezében, a cég pedig telefonon üzenget, hogy mit csináljon…!
  El kell dönteni, hogy a biztosat választja vagy azt, hogy Ön kilincselget a hivatalban, Önnel ordít az ügyintéző, majd a végén ott marad némileg kellemetlen helyzetben egyedül, és maximum valamekkora telefonos távsegítség van! 
  Megjegyzem cégeknek KÖTELEZŐ az E-papír használata az ügyintézés során…! A papír alapú ügyintézés már a múlté..!
 • Milyen kútra kell engedélyt kérnem!? Minden kút engedélyköteles! Igen 120 +-os  Nagymuti nem használt 193 éves ásott kútja is..! 1992 óta az engedéllyel nem rendelkező-, vagy a tervtől eltérően megvalósult kutakra fennmaradási engedélyt kell kérni.  Régi “alanyi jogon” fúrt/ásott kutakra üzemeltetési engedélyt kell kérni/kiadni! Lásd 2017 januári BM. tájékoztató. 
  2018 novemberi BM. tájékoztató a kutak engedélyezéséről  (“rácfelvarrt” tájékoztató)
 • Kezemben van a kutunk létesítési-, és az üzemeltetési engedélye, van-e valami tennivalónk!?  NINCS, dőljön hátra, és mosolyogjon azokon az embereken akik most meg vannak tekeredve az illegális kútjuk papírozása miatt !
 • Csak a vízjogi létesítési engedély van a kezemben, az üzemeltetési/használatbavételi engedély nincs meg, nem készült el! Ezen esetben pótolni kell ezen engedélyek beszerzését az engedélyező hatóságtól, ha nincs meg abban az esetben fennmaradási engedélyt kell kérni a kútra!
 • A Polgármesteri Hivatal honlapjáról letöltöttem a nyomtatványt, csak alá kellene írni! Örülök neki, hogy a nyomtatványt megtalálta-, és kinyomtatta, de  remélem kevés tinta van rajta, így jó lesz begyújtáshoz! Sok esetben a nyomtatványoknak semmi köz nincs a hatályos jogszabályi melléklethez!
  Segítő szándékát értékeljük de, saját nyomtatvánnyal dolgozunk ami megfelel a hatályos jogszabályi mellékletnek, és ettől nem lesz drágább az engedély ügyintézése!
 • Megkapom- e a fennmaradási engedélyt ha kérem!? Egyáltalán nem biztos.
 • Mitől függ, hogy kapok fennmaradási engedélyt, vagy nem!? A kutak kivitelezését -, és a műszaki tartamát a hatályos jogszabályokhoz-, szabványhoz igazodva tervdokumentáció írja elő. Amennyiben tervdokumentáció nélkül „csak úgy hasra ütésre” nem megfelelő műszaki tartalommal készült el a kút abban az esetben a kút nem biztos, hogy engedélyezhető!
  Amennyiben a kút nem teljesíti az előírt műszaki követelményeket abban az esetben nem fognak a kútra fennmaradási engedélyt kiadni!
 • Amennyiben rossz a kutam, és ez a (kamerás) kútvizsgálatnál derül ki, pl. beroppant-, kilyukadt a béléscső-, kicsit mélyebb a kút mint amit le lehet nyomni a jegyző torkán mint talajvízkút-, ásott kútban olyan dolgok vannak amik oda nem valóak, vagy egyéb kehe (gond) van a kúttal, abban az esetben merre az előre!? 
  A közlekedési költséget-, és (kamerás) kútvizsgálat árát ezen esetben is ki kell fizetni, a dokumentációs költség amit meg lehet úszni! Lehet ez miatt nem lesz őszinte a mosoly az arcokon, de ezt majd a kútfúróval kell megbeszélni aki a kutat készítette! Cégünk arról nem tehet, hogy Ön “belenyúlt” a jóba, és kezdi kidobott pénznek érezni azt amit kifizetett “okosban” a kókler kútfúrónak, hogy mind a ketten jól járjanak! – igen, jól érzi, ebből a buliból Ön sajnos kimaradt..!
  Amennyiben az ásott kútjában olyan dolog van ami nem oda való pl. vedér, döglött macska stb., és/vagy ezek keveréke, akkor miután ezen dolgok kikerültek a kútból majd akkor folytatjuk a papírozást! – addig nincs aláírás-, és további ügyintézés sem!
  Amennyiben nem a cégünk tisztítja a kutat, abban az esetben ismét kimegyünk, és megnézzük kamerával a kút alját. – természetesen a közlekedési költséget-, és kamerás kútvizsgálat díját felszámoljuk!
 • Azt mondták a hivatalban, hogy keressek egy kútfúrót aki lefényképezi a kutat, aláríja a papírt, nyaljam fel a papírosra illetékbélyeget-, majd adjam le a hivatalban, és kész!  

Na, ez így ebben a formában nem igaz!

Keresni kell egy jogosultsággal rendelkező kútfúró céget. A kútfúró cég elmondja, hogy milyen feltételekkel- , mikorra vállalja a kút vizsgálatát-, és a dokumentumok elkészítését. – dömping van!

Kevesebb legális kútfúró cég van mint illegális  kút tulajdonos, ezért várni kell egy kicsit, nyugi! -és nem most kellett volna felébredni 2016 júniusa óta!!!! Esetlegesen anno engedéllyel kellett volna fúratni a kutat, és akkor most nem lenne Önnek semmi ügyintézni valója!
A kutat szerkezetileg meg kell vizsgálni leginkább kútkamerával, méréseket kell végezni és fel kell jegyezni az adatokat.
A kútról-, és a környékéről fényképet kell készíteni, kútkamerás felvételből is kell betenni az anyagba fényképeket a kút belsejéről.

Ezt követően elkészül a komplett dokumentáció a kútról (nem csak a hivatal által adott egyoldalas papíros!!!), és hozzá csatolják a többi jogszabályban meghatározott mellékletet. Ilyen melléklet pl. az illetéket, a kút vizsgálatához tartozó jogosultság igazolása, tulajdoni lap, fénykép,  kútkamerás vizsgálat anyaga (részleteket a kamerás felvételből) stb.., majd E-papíron beadásra kerül a dokumentum a hivatal/hatóság felé.
Ezt követően minden kutat egyedileg bírálnak el, és küldik a határozatot!  Lásd pl. 2017 január BM. által kiadott tájékoztató.
2018  november BM. által kiadott tájékoztató.   

És igen, ezen kútvizsgálat-, és a dokumentáció elkészítése pénzbe kerül!

Lehet ezzel akár nem egyetérteni, de a cégek nem „Non-profit” cégek, és a cégbejegyzésben nem is a „Jézus Szíve Kft.”  néven vannak bejegyezve! – de nem csak azért mert anno ez a név már foglalt volt!.

Ha hiszik, ha nem de annak, hogy foglalkoznak az Önök engedély nélküli kútjának legalizálásával ennek van egy rezsi díja is!  És mivel a cégek profitorientáltak ezért a rezsi díjuk fölött fogják a szolgáltatásukat értékesíteni. – tudom hihetetlen, de ez van! Fel kell fogni úgy, hogy egy kis vízszámla jött a sok éves “ingyenes” locsolás után…!

A cégek szakemberei megpróbálnak Önnek segíteni, ha már Önöknek engedély nélküli
kútjuk van, és nem a hivatalosan működő cégekhez hozták anno a pénzecskéjüket amikor a kutat fúratták, hanem a kóklerek zsebét tömték számla nélkül „okosban”..!

Most eljött az idő, hogy meglátogassanak egy hivatalosan működő kútfúró céget, megismerkedjenek velük és megkérjék Őket, hogy legyenek szívesek a kút legalizálásában segíteni..! – eddig próbáltak „okosban jól járni”, most kérni kell, és nem lehet kikerülni a hivatalosan működő cégeket!

Lehet sokaknak nem teszik a dolog, de ez van!

(Kivétel azok akiknek a kútja abban az időben készült amikor „alanyi jogon” járt a kút, mert pl. nem volt víz az utcában, és csak így kaphattak anno lakhatási engedélyt, vagy kúttal együtt vették az ingatlant! Nem nekik szólt az előző bekezdés!!! Sajnos nem lehet úgy jogszabályt írni, hogy ne legyen egy vékony réteg akinek ne fájjon egy szabályozás, sajnos ezen szabályozásban ők a vesztesek! )

Lehet szidni a rendszert- , és pont mindenkit, de erre szerintem a kútfúró cégek egyáltalán nem kíváncsiak, – így  személy szerint én sem!!!!

A cégeket az érdekli most, hogy mielőbb tudják rendezni a soraikat ebben a kialakult káoszos helyzetben!

Nem annyira vidám ez a helyzet a cégek oldaláról sem, szinte lehetetlen dolgozni a sok-,  és sokszor értelmetlen telefon miatt.
Olvasni kellene előbb, és ha maradt nyitott kérdés akkor kellene csak telefonálni, és azt is csak röviden….!!!

Nem, nem érdemes zarándoklatot-, és karavánt sem indítani az első hivatalos kútfúró cég telephelye-, kútfúró lakása felé, hogy majd ott és rögtön aláírják a papírt, nyalom a bélyeget,  megyek a hivatalba, és kész, mert ez nem így működik…!
Mind a cég, mind pedig a tulajdonos a papírkáját büntetőjogi felelőssége mellett írja alá a kötelező szeánsz (kútvizsgálat) után…!

És a kút talpmélysége is erőteljesen befolyásolja az illetékes hatóság „kiválasztását”!
20 méter alatti talpmélységű fúrt kutakat minden esetben be kell küldeni a Vízügyi Hatósághoz, ott döntenek a kutak sorsáról! Ha bent marad az ügy a Hatóságnál, akkor lehet készülni anyagilag….! – drága lesz!

Ja az, hogy a Vízügyi Hatóságról nem szóltak a hírek, arról mi kútfúró cégek nem tehetünk, kicsit meg vannak vezetve a média által...!

 • Mit jelent az, hogy „hidrogeológiai A, B védőövezet és ez mivel jár ? Azt, hogy olyan jó helyen lakik mint pl. Szentendrei – sziget, de mondhatnám ami nem annyira jó hely de érintett pl. Csepel -sziget egy része, stb., de ezen kívül azt is, hogy drágább lesz a fennmaradási engedély megszerzése! Hidrogeológiai védőövezetben a Vízügyi Hatóság engedélyez. A dokumentum elkészítéséhez magas jogosultság kell, aki tanult az pedig „drágán” dolgozik, meg kell fizetni a tudását/ munkáját!
 • Honnan tudhatom meg, hogy ebben a hidrogeológiai valamiben érintett vagyok-e!?
  Megnyugtatom Ön nem lehet érintett csak az ingatlan amit birtokol..! Állítólag a tul. lapra fel van jegyezve ez az állapot  (de sokszor nincs!). Akkor a helyi ügyintéző-, jegyző, ha nem  akkor az illetékes Vízügyi Hatóság tud ebben felvilágosítást adni!  Érdemes mindenek előtt tisztázni a dolgot, nehogy anyagilag nagy pofára esés legyen belőle…!
 • Érezhetem azt, hogy nem egységes az ügyintézés országosan!? Érezheti, “Magyarban vagyunk”..! Szabályozás egységes, mindenki egy jogszabályt olvas, de máshogy értelmezi és mindenki a saját útját járja a kiadott BM tájékoztató tudatában is! – és a víz is arra folyik amerre könnyebb..!
 • Mi van abban az esetben ha teli lett a hócsukám az egésszel, inkább megszüntetném az illegális kutamat!
  A kút megszüntetése tervdokumentáció-, és engedélyköteles tevékenység. Ráadásul nem sokkal olcsóbb a kút legalizálásánál, ami azért elgondolkodtató ugye….!? Ásott/gyűrűs kútnál nagyságrendekkel drágább..! Működő kutat nem szabad megszüntetni, áldozni kell rá..!  Kiderül a kút illegális eltömedékelése abban az esetben azért is megbüntetik! Puff neki, adtunk a pofonnak egy s.art!
 • Mi van akkor, ha tojok az egészre, és nem legalizálom az illegális kutamat!? Egy darabig semmi nincs, ill. nem lesz, de biztosra veheti, hogy a jogalkotó szankcionálni és díjazni fogja azt, hogy az elmúlt 2,5 (4) év idő alatt nem élt a lehetőséggel, hogy büntetés nélkül ( moratórium ideje alatt ) előbújjon (coming out) és legális kúthasználó legyen!
  Biztosra veheti, hogy a kiszabott vízügyi bírságot adóként behajtják, és kötelezik a kút legalizálására…! Lefordítom magyarosra, ha  nem fizet akkor ráterhelik az ingatlanra, és egy idő után ugrik az is..!  – biztosan megéri!?
 • Maradt még megválaszolatlan kérdés a fejemben! Próbáljon meg olvasni / tájékozódni a weblapunkon! Elég sok információ elérhető így pl. az aktuális jogszabályok is! Elérhető pl. a 2017 januárjában a BM. által kiadott tájékoztató is, ami sok dolgot szájbarágósan taglal, érdemes elolvasni!
  2018 novemberében a BM. által kiadott tájékoztató a kutakkal kapcsolatban.

Amennyiben ezek után lenne kérdése, vagy megemészthetetlen dolog abban az esetben telefonáljon, megpróbálom megválaszolni a kérdését, illetve segítek megemészteni a megemészthetetlennek tűnő dolgokat..!  „Nem tudtam, hogy lehetetlen ezért párszor már megcsináltam  !”